Gerard Spong

[red] Poedelnaakt in het openbaar wandelen is toch overal en altijd verboden? Of het nu in de stad of de natuur is.
[G] Dat is nou juist de vraag. De wet zegt: het is verboden naakt te recreëren op een niet-geschikte plaats. Dus of het ergens wel of niet kan, naakt rondlopen, dat ligt aan de kwestie of die plaats geschikt is of niet.
[red] Ik, de lezers en u als advocaat al he-le-maal: wij voelen allemaal aan dat de plaats die voor de ene geschikt is, voor iemand anders totaal ongeschikt kan zijn. Geschikt is, kortom, nogal arbitrair.
[G] Dat ben ik met u eens. Maar zo luidt de wet nou eenmaal en die heb ik niet gemaakt. De vervolgvraag is: wie bepaalt nu uiteindelijk wat geschikt is en wat niet? Dat is de rechter, als iemand een strafvervolging aanvecht.
[red] Hoe oordelen de rechters erover?
[G] Alleraardigst, want daar kan ik zelf over meepraten.
(Het gerechtshof in Arnhem sprak advocaat Spong ooit zelf vrij van naaktloperij.)
[G] En daarbij stond ik als advocaat drie jaar geleden naaktwandelaars bij die in de natuur rondliepen. Een grote groep. Ze werden allemaal vervolgd en door het Hof in Den Haag allemaal vrijgesproken. Deze vervolgingen, gevolgd door vrijspraken, geven aan dat rechters vinden dat het écht niet óveral verboden is. Wat het voor mij ook aangeeft: de situatie rondom deze wet is onzeker.
[red] Naaktlopen is een groot goed voor ons. Dat komt met vervolging in een verdomhoekje. Ziet u dat ook zo?
[G] Ja. Met de regelmaat van de klok worden mensen vervolgd voor naaktrecreatie. Ook op plaatsen waarvan je zegt: hier moet het toch wel kunnen? Naaktrecreanten worden zo onderworpen aan willekeur. Dat moeten we voorkomen.
[red] Toch kent u het gevoel. Wat is de meerwaarde van lekker zonder kleren rondlopen?
[G] De meerwaarde voor het gros van naaktrecreanten is een extra gevoel van bevrijding. Dat beeld krijg ik ook als ik naaktrecreanten spreek. Laat mij een drieslag maken: naakt zijn is één met de natuur, vrijheid, blijheid.
[red] Kunnen we deze wet beter inrichten in onze rechtsstaat?
[G]Betere wetgeving is hier op zijn plaats, vind ik. Omschrijf een duidelijker criterium van waar het naakt rondlopen nu wél en niet mag, in de wet. Want ja, een geschikte of niet geschikte plaats kan voor iedereen dus anders zijn.